Antyoksydanty to związki chemiczne, które posiadają zdolność neutralizacji wolnych rodników. Te z kolei odpowiadają za przyspieszony proces starzenia się organizmu i wiele różnych schorzeń.

Namnażanie wolnych rodników nasila się przez nieodpowiedni styl życia, stres oraz nadmierne spożywanie alkoholu, a także palenie tytoniu. Dlatego tak ważne jest spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze. Gdzie znajduje się  najwięcej antyoksydantów?

Zielona herbata - warto ja pić

Napar z zielonej herbaty jest bogaty m. in. w polifenole - silne przeciwutleniacze, z których aż 80% stanowią katechiny. Najmocniejszym jest galusan epigalokatechiny, który wykazuje działanie 100 razy silniejsze, niż witamina C i 25 razy mocniejsze niż witamina E.

Katechiny zawarte w zielonej herbacie posiadają zdolność hamowania utleniania złego cholesterolu, który prowadzi do miażdżycy. Oprócz tego napar chroni czerwone krwinki oraz błony organelli komórkowych przed ultenianiem, a także zapobiega uszkodzeniom DNA spowodowanym przez jony żelaza. Ponadto związki zawarte w zielonej herbacie przeciwdziałają zmianom nowotworowym.

Kurkuma bogata w antyoksydanty

Przyprawa ta zawiera w sobie silny polifenol - kurkuminę. To antyoksydant, który wykazuje pozytywne działanie szczególnie na mózg oraz funkcje poznawcze. 

Laboratoryjne obserwacje wykazały, że w przypadku chorych na cukrzycę, związek ten poprawia działanie insuliny w mózgu. Ponadto kurkumina wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i potrafi powstrzymać rozpad chrząstek w stawach.

Pomidory warto włączyć do diety

Warzywa te są nie tylko źródłem wielu cennych dla organizmu witamin, takich jak beta-karoten, witaminy z grupy B, kwas foliowy czy witamina C, ale zawierają także jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy - likopen. To on nadaje warzywu charakterystyczny, czerwony kolor.

Co warto wiedzieć, w pomidorach przetworzonych, np. w passacie - jest go znacznie więcej, niż w surowych warzywach. Pomidory zawierają także flawonoidy, takie jak kwercetyna, która wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne.

Jagody goji

To doskonałe źródło beta-karotenu, zeaksantyny oraz luteiny. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i przeciwdziałają procesom starzenia się organizmu. Oprócz tego jagody goji wspomagają syntezę hormonu wzrostu, który jest niezbędnym elementem w trakcie regeneracji zniszczonych komórek ciała. 

Czerwone wino

Dobrej jakości czerwone wino zawiera w sobie cenny atyoksydant - resweratrol. Związek ten wspomaga pracę mózgu oraz serca, wykazuje właściwości przeciwstarzeniowe i detoksykacyjne. Ponadto wspomaga naturalną odporność organizmu i pomaga w zwalczaniu infekcji. Zmniejsza stres oksydacyjny oraz stany zapalne leżące u podstaw wielu chorób, takich jak cukrzyca, nowotwory czy choroby serca. 

Papryka a oksydant

To warzywo jest szczególnie bogate w witaminę C, która nie tylko jest silnym przeciwutleniaczem, ale pełni także funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Ponadto wzmacnia naczynia krwionośne i wspomaga odporność organizmu. 

Papryka zawiera także sole mineralne, takie jak wapń czy potas. Spożywanie jej obniża ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia, natomiast zawarte w niej polifenole redukują wolne rodniki. Papryka zawiera także duże ilości witaminy A i E, które nazywane są witaminami młodości i płodności, a także flawonoidy wykazujące działanie antynowotworowe.

Natka pietruszki 

Pietruszka zawiera ogromne ilości witaminy C, ale bogata jest również w prowitaminę A, żelazo oraz sole mineralne. Ze względu na swój skład, doskonale detoksykuje organizm i działa moczopędnie, dzięki czemu polecana jest w przypadku zatrzymania wody w organizmie.

Natka pietruszki wzmacnia organizm, zwłaszcza w czasie ogólnego osłabienia organizmu. Ponadto pozytywnie wpływa na proces trawienia oraz zapobiega infekcjom układu moczowego. 

Aronia, czyli najzdrowszy owoc świata?

Aronia należy to jednych z najzdrowszych owoców świata. W jej składzie znajduje się witamina E, C, witaminy z grupy oraz PP, a także silne przeciwutleniacze. Niektóre z nich to barwniki pomagające obniżyć ciśnienie tętnicze we krwi. Wzmacniają one także działanie leków na miażdżycę, nadciśnienie oraz choroby układu krążenia. Najzdrowsze są te niepoddane obróbce termicznej - surowe, najlepiej ze skórką. Z aronii przygotowuje sie także przetwory - soki, dżemy oraz nalewki.

Antyoksydanty to związki, których nie powinno zabraknąć w diecie!

Dostarczanie z pożywieniem ich optymalnej ilości, może skutecznie ochronić przed wieloma groźnymi chorobami. Oprócz tego spożywanie produktów bogatych w przeciwutleniacze to doskonała profilaktyka przeciwstarzeniowa.