Zdecydowanie to co pijemy ma znaczący wpływa na naszą wagę, samopoczucie i ogólny stan zdrowia, a znajomość właściwości produktów może wspomóc utratę zbędnych kilogramów. Poszerzanie wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania jest niezbędnym elementem w procesie odchudzania. 

Jednakże, aby skutecznie schudnąć należy skupić się na modyfikacji nawyków żywieniowych, ograniczyć spożywanie alkoholu oraz wdrożyć aktywność fizyczną. Zwiększenie dziennego poziomu aktywności i spożywanie odpowiednich ilości wysokiej jakości, bogatych w składniki odżywcze pokarmów pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego, co w konsekwencji przyczyni się do utraty wagi.

Warto podkreślić, że żaden konkretny napój, koktajl czy sok bezpośrednio nie prowadzi do utarty kilogramów, ale wspomaga proces odchudzania. Koktajle odchudzające w połączeniu ze zdrowym stylem życia skuteczniej pozwalają wrócić do prawidłowej masy ciała. Nie tylko kawa czy zielona herbata pobudzają metabolizm. Wykazano również, że napoje wysokobiałkowe zmniejszają głód i sprzyjają odchudzaniu.

Koktajle odchudzające – podstawowe zasady przygotowywania

Koktajle odchudzające powinny być przede wszystkim zdrowe i niskokaloryczne. Jednak nie wolno zapominać o wartościach odżywczych i walorach smakowych. Podstawowymi składnikami każdego odchudzającego koktajlu jest woda, napój roślinny, owoce i warzywa.

Woda przyczynia się do zwiększenia objętości żołądka i szybszego pobudzania sytości, nie ma kalorii oraz pomaga utrzymać optymalne nawodnienie komórek, dzięki temu zwiększa się metabolizm organizmu, ponieważ reakcje biochemiczne mogą przebiec sprawniej.

Napoje roślinne ( na bazie soi, migdałów, kokosa czy owsa) zawierają wapń, witaminę D, witaminy B2 i B12 oraz składniki mineralne, tj. magnez czy cynk. Ponadto są dobrym zamiennikiem mleka dla osób nietolerujących laktozę.

Owoce odgrywają znaczącą rolę, ponieważ nadają smak i słodkość przygotowywanym koktajlom, a także wzbogacają organizm o dodatkowe ilości witamin.

Warzywa mają w sobie bardzo dużo chlorofilu roślinnego, który doskonale oczyszcza organizm z toksyn. W dodatku są niskokaloryczne.

Zielone koktajle odchudzające oczyszczają organizm

Koktajle przygotowywane na bazie zielonych warzyw i owoców są doskonałym środkiem oczyszczającym organizm człowieka z toksyn. Dodatkowo, zielone warzywa wspomagają odkwaszanie organizmu. Dobrym przykładem tego rodzaju napoju jest koktajl z awokado, zielonych winogron, szpinaku i gruszki. Aby go przygotować należy zblendować ze sobą wymienione wyżej składniki z dodatkiem jogurtu naturalnego i wody. 

Dokładne proporcje to:

  •   2 szklanki liści szpinaku
  •   1 gruszka lub jabłko
  •   10 zielonych winogron
  •   1/4 awokado
  •   pół szklanki jogurtu naturalnego
  •   pół szklanki wody
  •   sok z połowy cytryny lub limonki.

Warto zaznaczyć, że awokado wzbogaca koktajl tłuszcze jednonienasycone, potas, magnez, kwas foliowy oraz witamin C i E.

Żółte koktajle odchudzające wzbogacające organizm w witaminy

Wartości odżywcze i bogactwo w witaminy mają żółte owoce. Dobrym przykładem jest ananas, który posiada duże ilości potasu, magnezu, kwasu foliowego czy witaminy A. Z kolei cytryna ma działanie antybakteryjne, a w jej skład wchodzi witamina C, B i PP. 

Sok z cytryny oczyszcza organizm z zbędnych toksyn i wspomaga pracę układu pokarmowego. Należy wspomnieć także o melonie, który reguluje trawienie, ma działanie moczopędne i oczyszczające. Ponadto, w melonie obecna jest cytrulina, która uczestniczy w procesie detoksykacji organizmu. Idealny przykład żółtego koktajlu odchudzającego składa się z:

  •   pół szklanki świeżego ananasa
  •   pół szklanki napoju sojowego
  •   150 ml jogurtu naturalnego
  •   Pół cytryny
  •   Dwóch plastrów melona

Czerwone koktajle odchudzające działające antybakteryjnie

Nie każdy wie, że czerwone owoce to źródło związków antocyjanowych i fenoli, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników. Co więcej, ciemne owoce mają wiele antyutleniaczy. 

Z grupy czerwonych warzyw idealnym przykładem jest burak. Prócz obfitej ilości żelaza, posiada on również wysoką kaloryczność przekładającą się w wytwarzaną energię, błonnik, wapń, magnez i fosfor. Aby koktajl z czerwonych warzy i owoców był jak najbardziej odżywczy należy skomponować go z:

  •   1 ugotowany i przestudzony burak
  •   1 szklanka borówek/jagód
  •   1 banan
  •   200 ml wody


Inny przykład wspomagający odchudzanie koktajlu:

  •   1/2 buraka
  •   1 banan lub jabłko
  •   1 marchewka
  •   1/2 garści mięty
  •   Kilka listków bazylii
  •   200 ml wody

Podczas odchudzania przy pomocy koktajlów nie wolno zapominać o dostarczaniu organizmowi odpowiedniej ilości spożywanej wody tj. 2-3l na dobę. Nawodnienie jest fundamentalnym elementem, ponieważ ludzki organizm składa się z ponad 70% z wody. Tym samym, warto zrezygnować ze słodzonych napojów na rzecz wysokowartościowych koktajli.