Wiosna - ach to ty! Co jeść wiosną, aby czuć się dobrze?

Nadchodząca wiosna przynosi ze sobą powiew świeżości. Po krótkich zimowych dniach i braku słońca budząca się do życia przyroda napełnia nas optymizmem i nową energią. Jednak dla organizmu wiosna nie jest łatwym czasem. Zmęczony po zimowych trudach, mrozie, szarzyźnie i braku świeżych owoców i warzyw potrzebuje wzmocnienia i odpoczynku. Wzmocnieniu organizmu służy dobrze zbilansowana wiosenna dieta, wzbogacona o nowalijki oraz tzw. super foods.

Wiosenne porządki żywieniowe

Na wiosnę zazwyczaj zabieramy się za tzw. wiosenne porządki. Wietrzymy wszystkie kąty, wpuszczając do wnętrza świeże powietrze. Wyrzucamy niepotrzebne graty. Przerzucamy ubrania w szafie i zmieniamy garderobę na lżejszą. Czas wiosny jest również dobrym momentem na porządki żywieniowe. Entuzjazm, która towarzyszy nowej porze roku może nas skutecznie zmotywować do zmian.

Przede wszystkim warto zrewidować swój jadłospis i zastanowić się, czy jemy zdrowo. Jeżeli nasza dieta jest pełna fast foodów i produktów przetworzonych, alkoholu i słodyczy, to warto pozbyć się tych smakołyków z jadłospisu. Tego typu produkty są szkodliwe i dodatkowo obciążają przemęczony zimą organizm. Warto wyeliminować z diety powyższe produkty, oraz wprowadzić w zamian zdrowe produkty.

Nowalijki - wiosenne skarby do jedzenia

Produktem spożywczym, który kojarzy nam się z wiosną są głównie nowalijki. Młode, świeże warzywa kuszą po zimowej monotonnej diecie. Oczywiście warto po nie sięgać i urozmaicić swój jadłospis o witaminy i minerały. Trzeba jednak zachować czujność i nie kupować nowalijek z nieznanych źródeł. 

Często są one opryskiwane szkodliwymi substancjami, a by szybciej trafiły na sklepowe półki, lub pędzone w szklarniach i są ubogie w wartości odżywcze. Lepiej wybrać się na lokalny targ, lub do sklepu z żywnością ekologiczną i wybrać pełnowartościowe, zdrowe nowalijki.

Jak wzmocnić organizm po zimie?

W wiosennej diecie ważne są zdrowe produkty, które wspomagają regenerację organizmu. Warto sięgnąć po zakwas buraczany, który oczyszcza i wzmacnia ciało oraz dostarcza dużo żelaza. Dietę można urozmaicić ostropestem - skromnym ziółkiem, które regularnie stosowane wspomaga regenerację wątroby i tym samym wzmacnia organizm.Ponadto wiosna jest czasem, w którym warto zastosować kurację witaminową - możemy sięgnąć po bogactwo pyłku pszczelego, miodu, soków owocowych i warzywnych oraz produkty super food.

Popularne produkty, które jemy przez cały rok również są ważnym elementem wiosennego jadłospisu. Bogate w witaminę C pomarańcze, jabłka i cytryny dadzą nam zastrzyk witaminowy i wzmocnią odporność. Nie rezygnujmy w tym czasie z awokado oraz z roślin strączkowych, są to produkty korzystne dla zdrowia w każdej porze roku. Produkty prebiotyczne, takie jak jogurty, kefiry oraz kiszonki również powinny pozostać w wiosennym jadłospisie.

Witamina słońca, czyli dlaczego witamina D jest ważna?

Po zimowych, ciemnych dniach nasz organizm może zmagać się z niskim poziomem witaminy D, zwaną witaminą słońca. Z tego powodu zalecane jest wykonanie w miesiącach wiosennych testu z krwi na poziom tej witaminy w ciele. Przy niedoborach witaminy D zastosujmy suplementacje. Odpowiedni poziom witaminy słońca w organizmie przyczyni się do ogólnego wzmocnienia ciała, poprawy odporności oraz pozytywnie wpłynie na samopoczucie.

Zrzucanie zbędnych kilogramów dzięki wiosennej diecie

Na wiosnę większość z pań marzy o zrzuceniu kilku kilogramów nagromadzonych podczas zimowych miesięcy. Zimą jemy tłuste dania i często ograniczamy aktywność fizyczną z powodu chłodnej i ciemnej aury. Zatem, aby do lata wrócić do formy wskazane jest zbilansowanie diety. Posiłki powinny być lekkie, nie przesadzajmy z ilością kalorii w ciągu dnia oraz sięgajmy po herbatę zieloną i czerwoną, które wpływają na metabolizm i sprzyjają naturalnemu odchudzaniu.

W zdrowym ciele zdrowy duch - oprócz modyfikacji diety dobrze nam zrobi większa aktywność fizyczna.

 Dzięki ruchowi nasze ciało szybciej i lepiej przyswaja pożyteczne wartości ze zdrowej diety. Wprawiona w ruch limfa oczyszcza organizm z toksyn i innych szkodliwych substancji. Jest to bardzo istotne dla naszego zdrowia. Rozruszana limfa wymiata jak miotełka z ciała to, co mu szkodzi. Nasza odporność wtedy wzrasta i nasz wygląd znacząco się poprawia. Naturalnie ruch na świeżym powietrzu sprzyja spalaniu kalorii i w rezultacie ułatwia odchudzanie.

Dlaczego warto zmienić dietę wiosną?

Oprócz motywów zdrowotnych wiosna jest idealnym czasem na zmianę nawyków żywieniowych również z innego powodu. Na wiosnę towarzyszy nam entuzjazm i radość z powodu dłuższych dni i odżywającej przyrody. Ten naturalny zastrzyk energii jest wspaniałym dopingiem, gdy rzeczywiście chcemy coś zmienić na lepsze i wymaga to od nas wysiłku, lub wyrzeczeń. Skorzystajmy z tej naturalnej dawki optymizmu.