Kiedy sezon szparagowy jest w pełni, należy jak najbardziej wykorzystywać naturalne dobrodziejstwo zielonych białych łodyg. Mało jest warzyw o tak wielu zaletach. Szparagi znane są ludziom już od ponad dwóch tysięcy lat. Niegdyś uważano je za lek na potencję, brak witalności, choroby wewnętrzne, choroby płuc, problemy w obrębie układu moczowego. 

Były również traktowane w roli eliksiru młodości. Stosowali je we własnej medycznej praktyce wyznawcy terapii ajiwedyjskich i starożytni Grecy. Na szczęście dzisiaj naukowcy nie muszą zawierać legendom, ponieważ zbadali dokładnie skład odżywczy szparagów i dzięki przeprowadzeniu tychże analiz, mogli zaliczyć szparagi do 20 najbardziej zagęszczonych jeśli chodzi o składniki odżywcze pokarmów na całym świecie.

Czy szparagi mogą tuczyć?

Szparagi są niskokaloryczne, co dla wielu osób jest rekomendacją, która nie wymaga kolejnych wyjaśnień. 100 g takiego delikatesy, zawiera jedynie 20 kalorii. Kilogram szparagów, co zdecydowanie byłoby trudne do zjedzenia na jeden raz, ma mniej kalorii aniżeli bułka tylko z jednym plastrem sera.

Pomimo tego, iż mają stosunkowo niewiele kalorii, zawierają sporo witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Jakie właściwości odżywcze mają szparagi?

Szparagi nie mają w swoim składzie żadnego typu tłuszczów, co może być wytłumaczeniem dla ich częstej obecności w dietach mających na celu utratę zbędnych kilogramów. Posiadają zaś trochę aminokwasów i minerałów, w tym miedzi, manganu, selenu, fosforu, czy potasu. A w mniejszych ilościach również cynku, magnezu, żelaza i wapnia. Niemniej jednak zdecydowanie najbardziej godna podziwu, będzie zawartość witamin, wśród których należy wymienić:

  •   witaminę A - jest odpowiedzialna za właściwy stan wzroku i skóry,
  •   witaminę C - wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego i krwionośnego,
  •   witaminę B1 - odpowiada za regulację metabolizmu cukrów, jak i dodaje energii, jednocześnie wspomagając układ nerwowy i skupienie uwagi,
  •   witaminę B2 - odpowiedzialna jest za produkowanie energii przez komórki organizmu,
  •   witaminę B6 - bez niej odczuwamy zmęczenie i skłonności do depresji,
  •   witaminę K - poprawia strukturę kości i krzepliwość krwi. Ze 150 gramów szparagów można otrzymać 150 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy K,
  •   kwas foliowy - jest cenny przede wszystkim dla kobiet planujących i będących już w ciąży, jak również dla przyszłych ojców. Niedobory kwasu foliowego w pierwszym trymestrze ciąży mogą prowadzić do bardzo poważnych rozwojowych wad płodu.

Jak działają na naszą odporność?

Szparagi stanowią bardzo dobre źródło wielu przeciwutleniaczy, które odpowiedzialne są za usuwanie z organizmu nadmiernie zgromadzonych wolnych rodników. Tym samym chronią nas przed infekcjami i schorzeniami neurodegeneracyjnymi.

W jaki sposób chronią wzrok?

Zawarte w omawianych warzywach zeaksantyna i luteina gromadzą się w siatkówce oka, a tym bardziej w soczewce i plamce żółtej. Luteina chórki pręciki, które występują w części obwodowej siatkówki, zaś zeaksantyna odpowiada za osłanianie czopków ułożonych w centralnej części. 

Te barwniki osłaniają niezwykle delikatne naczynka włosowate siatkówki, jak również są naturalnym żółtym filtrem dla oka, który pochłania promieniowanie ultrafioletowe, obniżając dzięki temu ryzyko pojawienia się plamki żółtej związanego z wiekiem, barwnikowego zwyrodnienia siatkówki, jak również zaćmy.

Czy mają właściwości antyutleniające?

Odpowiedź brzmi: tak mają. Niczym superbohaterowie z krainy warzyw, szparagi odznaczają się niesamowitą zdolności do redukcji działalności wolnych rodników, które odpowiadają bezpośrednio za procesy starzenia się i wiele chorób mających podłoże zapalne.

Bardzo istotnym antyoksydantem, który zawierają szparagi, jest glutation. Zdaniem wielu naukowców, ma on autentyczne właściwości spowalniające procesy starzenia się. Ponadto chroni nasz naskórek przed szkodliwymi oddziaływaniem promieniowania słonecznego, jak i zanieczyszczeniami środowiska naturalnego.

Antyutleniające właściwości omawianych warzyw, mogą także chronić przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy, chorób układu krążenia i chorób serca. Wspomniany wyżej glutation uważa się wręcz za jeden spośród największych sprzymierzeńców ludzi w zapobieganiu nowotworom, przede wszystkim raka płuc, kości, jelita i piersi.

Poza glutationem, szparagi zawierają również saponiny, które także wykazują właściwości przeciwnowotworowe, czy kwercetynę chroniącą nasz układ krążenia. Wspomniane tutaj antyoksydanty odgrywają także ważną rolę w przypadku zapobiegania schorzeniom degeneracyjnym, takim jak chociażby choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera.

Jak działają szparagi na układ trawienny?

100 gramów świeżych szparagów dostarczy naszemu organizmowi 2,1 grama błonnika pokarmowego. Jest on odpowiedzialny za regulowanie procesów trawiennych, ułatwiania proces wypróżniania i wiąże się z cząsteczkami cholesterolu, obniżając tym samym stężenie jego szkodliwych frakcji. Dieta uwzględniająca duże ilości błonnika, zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

W jaki sposób dbają o serce i układ kostny?

Już 10 pędów szparagów, jest w stanie dostarczyć nam wymaganą na dobę dawkę witaminy K, która jest niezbędna na poczet budowania osteokalcyny, czyli białka odpowiedzialnego za wiązanie białka w kościach. Właściwa ilość osteokalcyny chroni przed miażdżycą, a jednocześnie przed odwapnieniem kości. Wapń związany przez osteokalcynę, nie ma szansy odłożyć się w naczyniach krwionośnych, zatem nie wywołuje zwapnienia w obrębie naczyń.