Syrop cebulowy to skuteczna metoda zapobiegania przeziębieniom i  zwiększania odporności. Jego właściwości zdrowotne przypisuje się  głównemu składnikowi - cebuli. Cebula jest jednym z najpopularniejszych  warzyw w Polsce. Cebula jest naprawiana od setek lat. 

Cebula jest  źródłem witaminy C i substancji bakteriobójczych, dlatego można ją  stosować na przeziębienia. Może również zwiększyć odporność.

Cebule  są również stosowane w zaparciach lub reumatyzmie. Chociaż cebula  słynie z wyjątkowego zapachu i bogatego aromatu, często dodaje się ją do  różnych potraw. Możesz jeść na surowo, gotować lub jeść w postaci  syropu cebulowego.

Syrop z cebuli na kaszel

Zaleca  się jeść syrop cebulowy głównie jesienią i zimą, ponieważ w tym czasie  organizm jest bardziej podatny na infekcje. Syrop cebulowy pomaga  oczyścić górne drogi oddechowe. Ma również właściwości wykrztuśne, więc  może pomóc w leczeniu suchego i mokrego kaszlu. Rozcieńcza wydzielinę w  gardle, ułatwiając czyszczenie. Syrop cebulowy jest również bardzo  pomocny w leczeniu dusznicy bolesnej i zapalenia gardła, zapalenia  krtani i zapalenia zatok.

Syrop z cebuli w ciąży

Przyszłe  matki nie powinny lekceważyć przeziębienia. Aby nie zaszkodzić dziecku,  kobiety w ciąży nie powinny same przyjmować żadnych leków. Kobiety w  ciąży powinny mieć przeziębienie i kaszel pod nadzorem lekarza. 

Dlatego w  walce z przeziębieniem warto stosować naturalne składniki. W takim  przypadku syrop cebulowy zadziała. Oprócz cukru możesz również użyć jego  zdrowszej alternatywy, miodu. Syrop cebulowy pomoże zwalczyć kaszel,  katar i poprawi twoje zdrowie bez narażania dziecka na  niebezpieczeństwo. 

 

Syrop z cebuli - właściwości

Właściwości  syropu z cebuli są podobne do jego głównego składnika. Ma właściwości  bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Jest uważany za  naturalny antybiotyk. Syrop cebulowy może być stosowany w celu  zwiększenia odporności. 

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C może  zwiększać zdolność organizmu do zwalczania infekcji. Jednak jeśli  jesteśmy chorzy, syrop cebulowy może złagodzić objawy przeziębienia, a  tym samym pomóc w walce z przeziębieniem. Cebula jest również źródłem  żelaza, dlatego syrop cebulowy polecany jest osobom z niedokrwistością.  Syrop cebulowy ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Dlatego może  wspierać leczenie chorób dróg moczowych.

Syrop z cebuli dla dzieci

Syrop  cebulowy może być stosowany jako naturalny lek dla dzieci. Może być  stosowany do kaszlu u dzieci powyżej 1. roku życia (do 3 razy dziennie,  za każdym razem 1 łyżeczkę). Niestety syrop cebulowy jest często  nienawidzony przez dzieci ze względu na jego wyjątkowy smak i zapach.  Aby syrop cebulowy był bardziej odpowiedni dla dzieci, warto dodać do  niego miód, który złagodzi ostry smak.

Syrop z cebuli z czosnkiem

Świeży  czosnek jest naturalnym antybiotykiem, więc zwiększy skuteczność syropu  cebulowego. Przygotowanie nie jest trudne. Wystarczy obrać 3-4 cebule i  pokroić w cienkie plasterki. Następnie włóż do słoika i przykryj  cukrem. 

Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby cebula  mogła wypuścić sok. Powstały syrop należy wlać do gazy i dodać trochę  posiekanych lub zmiażdżonych ząbków czosnku.

Syrop z cebuli z miodem

Podczas  przygotowywania syropu cebulowego zamiast cukru należy użyć miodu. Jest  cenniejszy niż cukier. Ponadto cebula i syrop miodowy mogą wspomagać  pracę wątroby, mają działanie bakteriobójcze i przeciwbiegunkowe.

Syrop z cebuli z cytryną

Aby  zwiększyć odporność, możesz również wycisnąć cytrynę do syropu  cebulowego. Jest bogaty w witaminę C, więc pomaga chronić organizm przed  infekcją.

Syrop z cebuli - przepis

To bardzo  prosty przepis. Proporcja składników nie jest bardzo ważna. I są tylko  dwa rodzaje: cebula i cukier. Cebulę należy posiekać i posypać cukrem.  Możesz położyć warstwę cebuli na talerzu (w razie potrzeby przykryć),  posyp cukrem, a następnie posyp kolejną warstwą cebuli itp. Lub użyj  łyżki do zmieszania cebuli i cukru. Możesz również użyć miodu zamiast  cukru lub dodać sok z cytryny. 

Po około 5 godzinach cebula wypuściła  sok, a sok był gotowy dla pacjenta. Syrop ten można przechowywać w  lodówce przez 2 tygodnie, ale przeziębienie powinno zniknąć jak  najszybciej. Do jednego zabiegu wystarczą dwa soki cebulowe. W razie  potrzeby zawsze możesz przygotować kolejną część syropu.

Syrop z cebuli - przechowywanie

Domowy  syrop cebulowy należy przechowywać w zamkniętym słoju w chłodnym  miejscu. W takim przypadku potrwa około dwóch tygodni. Jeśli planujesz  podać dziecku syrop na kaszel, warto pomyśleć, że lepszym rozwiązaniem  nie jest cebula, miód i syrop cytrynowy lub miód plus syrop cebulowy. W  takim przypadku miód zmniejszy smak cebuli i sprawi, że syrop będzie  słodszy i bardziej tolerowany. Syrop z cebuli to sposób znany już przez  nasze babcie i dziadków, jednak wciąż popularny.