Kiedy różne procesy zachodzą w naszym ciele, 50 lat stanowi magiczną barierę. Jednak przykro jest zachować zdrowie psychiczne i wdrożyć pewne techniki, które mogą być szczupłe. Po 50 roku życia połączenie wielu czynników sprawia, że przyrost masy ciała jest łatwiejszy niż kiedykolwiek wcześniej. 

Podobnie jak większość kobiet, twój metabolizm spadł do najniższego punktu w życiu, a zmiany hormonalne powodują menopauzę. Mogą wystąpić uderzenia gorąca, nocne poty, bezsenność i przybieranie na wadze.

Dlaczego odchudzanie po 50tce może być trudne?

Większość kobiet w wieku powyżej 50 lat przytyje. Zmniejszenie metabolizmu prowadzi do akumulacji nadwyżki energii. Te zmiany hormonalne zachodzą w ciele, a zużycie energii jest zmniejszone. Chociaż ilość spożywanego jedzenia jest taka sama jak poprzednio, niektóre kobiety zaczynają przybierać na wadze.

Czynniki psychologiczne są niezwykle ważne. W okresie menopauzy istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia objawów, takich jak wahania i obniżony nastrój, bezsenność, a nawet depresja. Czynniki te często ograniczają chęć rozpoczęcia efektywnej utraty wagi i ćwiczeń fizycznych. Oprócz menopauzy osteoporoza jest również zagrożeniem, to znaczy zmniejszoną gęstością kości, która jest przyczyną poważnych złamań.

Innym częstym problemem jest wykluczenie z diety produktów bogatych w błonnik. Z naszej diety wykluczamy produkty z błonnika, nieprzetworzone warzywa i owoce, ponieważ po zjedzeniu tych produktów poczujemy się niekomfortowo. Fakty udowodniły, że pomimo wielu zmian w ciele 50-letniej kobiety, odpowiednio dobrana zdrowa dieta i ćwiczenia odchudzające mogą sprawić, że schudniesz, wejdziesz łagodnie w menopauzę i poczujesz się dobrze w tym trudnym okresie.

Jak bezpiecznie się odchudzać po 50tce?

Sposoby zdrowego i skutecznego odchudzania po 50 roku życia to: 

  • dobra dieta odchudzająca; 
  • ostrożne jedzenie, 
  • jemy, gdy jesteśmy głodni, a nie wtedy, gdy mamy na to ochotę; 
  • staranny dobór odżywczo cennych składników o właściwościach prozdrowotnych; 
  • regularność i stała liczba posiłków; 
  • unikanie przekąsek między posiłkami; 
  • ćwiczenia odchudzające.

Połączenie tych uniwersalnych zaleceń umożliwia skuteczne odchudzanie kobiet i mężczyzn po 50. roku życia. Zmniejszenie początkowej masy ciała nawet o 10% jest sukcesem, ponieważ dieta odchudzająca oprócz utraty wagi powinna zmniejszyć czynniki ryzyka chorób związanych z otyłością brzuszną, takich jak miażdżyca tętnic, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi. 

Im więcej kilogramów, tym większe obciążenie organizmu, narządów wewnętrznych, kręgosłupa i stawów.

Odchudzanie po 50tce - krok po kroku

Pierwszym krokiem jest staranne zaaranżowanie i zmniejszenie ilości 4-5 posiłków dziennie, tylko po to, aby jeść, gdy czujesz się głodny. Należy porzucić produkty wysokokaloryczne, takie jak słodycze, produkty tłuszczowe i wiele fast foodów. Menu powinno być ustalone przez dietetyka. Jest to ważne, ponieważ eksperci pozwolą ci ustalić zalecenia dietetyczne, które pozwolą ci szybko schudnąć, zapewniając jednocześnie wszystkie składniki potrzebne do utrzymania zdrowia.

Dieta na czczo, dieta jedno- lub wieloskładnikowa, tak zwana dieta turbo i każda dieta cudowna nie są zalecane, ponieważ mogą szkodzić zdrowiu i powodować problemy zdrowotne. Niezbędnym warunkiem utraty wagi po 50 roku życia jest regularne ćwiczenia fizyczne w celu dostosowania się do wieku, preferencji i istotnego wpływu na obecny stan zdrowia.

Co jeść aby schudnąć?

Starannie zaplanowane menu będzie zawierać produkty roślinne bogate w naturalne fitoestrogeny i związki roślinne, które wykazują działanie podobne do estrogenów (izoflawony, lignany). Przyjmowanie ich jest dobrą, skuteczną i całkowicie bezpieczną alternatywą dla hormonalnej terapii zastępczej w okresie menopauzy. 

Fitoestrogeny poprzez fitoestrogeny mogą zmniejszać niektóre nieprzyjemne choroby, takie jak pocenie się, uderzenia gorąca i nadmierne napięcie. Zaleca się zwiększenie spożycia produktów izoflawonu podczas odchudzania, takich jak soja, groch, soczewica, rośliny strączkowe i produkty zawierające ziarno (pszenica, żyto, jęczmień).

Do diety należy również włączyć przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to karotenoidy, flawonoidy, witaminy A, C, E i wiele innych aktywnych związków roślinnych o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwstarzeniowym.

Jadłospis przy odchudzaniu

Menu powinno obejmować surowe warzywa, warzywa gotowane, naturalne soki, świeże soki, w tym warzywa i sok pomidorowy.

Menu musi zawierać więcej wapnia (z odtłuszczonego mleka, produktów mlecznych, warzyw) i witaminy D, co wpłynie na wchłanianie wapnia w organizmie i zapobiegnie osteoporozie. Mleko i jogurt powinny być odtłuszczone. 

Aby poprawić pracę przewodu pokarmowego, konieczne jest uzupełnienie diety w fermentowane produkty, takie jak kefir i jogurt. Zawierają naturalne szczepy probiotyków. Tłuszcz i kiełbasę należy wyeliminować z diety. Eliminacja źródeł cholesterolu pomaga zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.