Odchudzanie po 60 roku życia nie jest łatwe, ale możliwe. I bardzo ważne jest, aby zrobić to dobrze. Oczywiście, nie ze względu na cenne wymiary, ludzie uczą się obliczać kalorie. Większości z nich lekarze zalecają utratę nadmiernych kilogramów.

Dlaczego osoby po 60 roku życia powinni się odchudzać?

Rzeczywiście, nadwaga jest jednym z istotnych czynników ryzyka następujących chorób:

  • Cukrzyca typu II
  • Nadciśnienie
  • Miażdżyca naczyń (przyczyna zawałów serca i udarów mózgu)
  • Choroba serca
  • Guzy
  • Zespół bezdechu sennego
  • Zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów itp.

  Ponadto dodatkowe kilogramy komplikują przebieg istniejących dolegliwości. Umiarkowana utrata masy ciała (5-10%) może poprawić samopoczucie i zmniejszyć dawkę leku. Jednak w większości przypadków osoby starsze nie powinny same próbować schudnąć. Bezpieczniej jest, jeśli lekarz kontroluje ten proces.

Zrównoważone odżywianie sprzyja skutecznemu odchudzaniu osób po 60 roku życia

  Dietetycy doszli do wniosku, że u 85% osób powyżej 60 roku życia przynajmniej jedną przewlekłą chorobę można złagodzić za pomocą zrównoważonej diety. Każda choroba ma swoje własne cechy dietetyczne:

  • W przypadku pacjentów z zapaleniem stawów i zwyrodnieniem stawów przydatne jest ograniczenie pokarmów mięsnych oraz wprowadzenie do diety ryb, produktów mlecznych i warzyw. Faktem jest, że kwas arachidonowy zawarty w mięsie powoduje zapalenie stawów. A wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby morskie, zapobiegają gromadzeniu się tego szkodliwego kwasu i pomagają w syntezie prostaglandyn w organizmie tzn. substancji zmniejszających ból i stany zapalne.
  • Lekarze zalecają przede wszystkim pacjentom z dną moczanową rezygnować z alkoholu, tłustych bulionów, pikantnych potraw i przypraw, grzybów, ogórków, roślin strączkowych, kawy, czekolady. Zalecane są produkty mleczne, chleb, cukier, miód, warzywa i owoce, dużo płynów.
  • Nadmiar soli i wody są szkodliwe dla pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, dlatego zaleca się pokarmy bogate w potas (mleko, winogrona, rośliny strączkowe, owoce cytrusowe, banany, brokuły, kiwi, ziemniaki, suszone owoce), które pomagają obniżyć ciśnienie krwi.
  • W przypadku osteoporozy, która dotyka ogromną większość osób po 60 roku życia (zwłaszcza kobiet), organizm potrzebuje wapnia (znajdującego się w produktach mlecznych i ziołach) oraz wystarczającej ilości białka i witaminy D (olej rybny), aby pomóc w absorpcji tego minerału.
  • W przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego surowe warzywa i owoce zastępuje się gotowanymi, również smażone mięso i ryby należy wyeliminować z jadłospisu i spożywać gotowane produkty.
  • W przypadku problemów z płucami, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc, łatwo przyswajalne węglowodany (biały chleb, słodycze) mogą być szkodliwe. Ale przydatne są warzywa takie jak: brokuły, szparagi, kalafior, rzodkiewka, rzepa i chrzan, mają zdolność ochrony płuc.
  • Zaleca się, aby osoby cierpiące na cukrzycę wykluczyły tłuszcz, mąkę i słodycze, ale jednocześnie opierały się na kapuście, ogórkach, pomidorach, bakłażanie i cukinii.

Odchudzaniu po 60 roku życia sprzyja: lepiej mniej, ale częściej

  Istnieją jednak ogólne zasady dietetyczne, których muszą przestrzegać osoby w trzecim wieku, niezależnie od tego, jakie mają choroby. Te zasady pomogą im czuć się świetnie i pozostać w dobrej formie fizycznej. Główną zasadą dobrego odżywiania w każdym wieku, a zwłaszcza u osób starszych, jest przestrzeganie diety. Trzeba jeść po trochu, ale często (5-6 razy dziennie). Ta dieta pomoże zmniejszyć głód. Pomiędzy głównymi posiłkami można zjeść przekąskę z surowymi warzywami i niesłodzonymi owocami.

   Z biegiem lat spożycie kalorii należy zmniejszyć o około jedną czwartą.

Żywność dla osób powyżej 60 roku życia powinna zawierać 1900–2100 kalorii dziennie. 

Jeśli zadaniem jest schudnąć, liczba ta powinna zostać zmniejszona. Ale gwałtowne obniżenie wartości energetycznej diety w tym wieku nie jest zalecane, organizm osłabia się. Dlatego ścisła dieta wegetariańska dla osób starszych jest szkodliwa. Niebezpieczne są również diety monotonne.

Czego stanowczo unikać po 60 roku życia aby schudnąć?

   Niestrawne tłuszcze (smalec, kiełbaski, masło itp.) muszą być, wykluczone lub poważnie ograniczone. W końcu ciężkie tłuszcze zatykają naczynia krwionośne cholesterolem. Ale rezygnacja z tłuszczu w ogóle nie jest konieczna z ważnego powodu. Faktem jest, że tłuszcze najdłużej pozostają w żołądku i tym samym eliminują uczucie głodu. Ponadto zwiększają aktywność enzymów, które stymulują rozpad tłuszczu w organizmie. 

Rozwiązanie jest proste: trzeba zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi. Potrzebne jest 25 g olejów roślinnych dziennie w ramach sałatek i winegretów.

Białko i węglowodany w diecie osób po 60 roku życia

  • Białko w diecie osób starszych powinno wynosić około 0,8-1 g na 1 kg masy ciała. Wystarczająca ilość tego składnika zapobiega utracie białka w tkankach, a tym samym zwiotczeniu skóry i mięśni, a także wywołuje uczucie sytości. W diecie powinny znajdować się takie pokarmy białkowe jak ryby, twaróg, owoce morza, orzechy. Mięso nie częściej ja 1-2 razy w tygodniu.
  • Wszyscy po 60 roku życia, a zwłaszcza ci, którzy chcą schudnąć, powinni zdecydowanie ograniczyć spożycie węglowodanów do 100-200 g dziennie. Przede wszystkim należy zmniejszyć ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukier, miód, makarony i produkty z mąki, ryż, kasza manna, ziemniaki), tylko owoce, jagody i produkty mleczne mogą pozostać niezmienione.
  • Szczególnie przydatne dla osób starszych są produkty mleczne o zerowej zawartości tłuszczu wzbogacone żywymi bakteriami. To jedzenie pomaga jelitom i pomaga schudnąć. Źródłem zdrowych węglowodanów powinien być chleb pełnoziarnisty, płatki pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa, kwaśne owoce i jagody. Z owoców najbardziej przydatne są jabłka. Mają złożony element, który odmładza serce, poprawia krążenie krwi.

   Z biegiem lat uczucie pragnienia osłabło, jednak osoby po 60 roku życia muszą spożywać 1–1,2 litra płynu dziennie (dotyczy to nie tylko wody, ale także soków, mleka, herbaty, napojów owocowych itp.). Jednak picie zbyt dużej ilości wody też nie jest wskazane.

Biała śmierć - cukier i sól nie sprzyja odchudzaniu i zdrowej diecie

  Tak nazywają sól i cukier. Nadmierne ilości zarówno szkodzą organizmowi, jak i przyczyniają się do przyrostu masy ciała, więc niezależnie od stanu zdrowia, te dwa produkty muszą być ograniczone. Zamiast cukru lepiej używać jego zamienników. Oprócz nich istnieją również substancje słodzące, na przykład ekstrakty słodowe. Poprawiają powstawanie glikogenu w wątrobie, mają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową i mogą być stosowane zamiast cukru w chorobach wątroby, nerek, jelit.

  Spożycie soli należy zmniejszyć do 5-7 g dziennie. Lepiej gotować bez tej przyprawy i dodawać ją bezpośrednio przed posiłkami do gotowanego dania i w małych ilościach. Można używać soli dietetycznych, które nie zawierają chlorku sodu, który jest szkodliwy dla osób z nadciśnieniem, przy ciężkiej niewydolności nerek i nadmiarze potasu w organizmie.