Niewiele jest rzeczy bardziej rytualnych niż poranna filiżanka kawy. 73% Polaków wypija co najmniej jedną filiżankę tego napoju dziennie. Czy taki nawyk jest szkodliwy dla zdrowia? Wpływ kawy na zdrowie od dawna jest tematem mocno kontrowersyjnym, ze zwolennikami wychwalającymi jej aktywność antyoksydacyjną i zdolność do pobudzania mózgu i krytykami wyszczególniającymi minusy, takie jak ryzyko bezsenności, niestrawności i zwiększenie tętna i ciśnienia krwi.

Zalety picia kawy

Najnowsza fala dowodów naukowych przynosi wiele dobrych wiadomości dla kawoszy. Oto 10 powodów, dla których picie kawy może być dla Ciebie zdrowsze, niż myślałeś.

Kawa jest silnym źródłem zdrowych antyoksydantów

W rzeczywistości, kawa wykazuje większą aktywność przeciwutleniającą niż zielona herbata i kakao, dwie supergwiazdy w dziedzinie antyoksydacji. Naukowcy zidentyfikowali około 1000 antyoksydantów w nieprzetworzonych ziarnach kawy, a setki kolejnych powstają w procesie palenia. Liczne badania wykazały, że kawa jest głównym (a w niektórych przypadkach podstawowym) źródłem antyoksydantów w diecie.

Dlaczego to takie ważne? Antyoksydanty zwalczają stany zapalne, które są przyczyną wielu przewlekłych schorzeń, w tym zapalenia stawów, miażdżycy i wielu rodzajów raka. Neutralizują one również wolne rodniki, które występują naturalnie jako część codziennych funkcji metabolicznych, ale mogą powodować stres oksydacyjny, który prowadzi do chorób przewlekłych. Innymi słowy, antyoksydanty pomagają nam zachować zdrowie na poziomie mikro, chroniąc nasze komórki przed uszkodzeniami.

Kofeina zapewnia pobudzenie pamięci krótkotrwałej

Dawka 100 miligramów kofeiny, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera jedna filiżanka kawy, powoduje wzrost aktywności mózgu. Zbadano to za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego użytego na grupie ochotników, którym podano powyższą dawkę tej substancji. Badacze zauważyli, że zdolności pamięciowe i czas reakcji ochotników przyjmujących kofeinę również uległy poprawie w porównaniu z grupą kontrolną, która otrzymała placebo i nie wykazała wzrostu aktywności.

Kawa może pomóc w ochronie przed zaburzeniami funkcji poznawczych

Regularne spożywanie kawy nie tylko zapewnia tymczasowy wzrost aktywności mózgu i pamięci, ale także może pomóc w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym związanym z chorobą Alzheimera i innymi rodzajami demencji. Odkryto, że picie kawy codziennie jest związane z 65-procentowym zmniejszeniem ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera i demencji w podeszłym wieku życiu.

Kawa może pomóc w ograniczeniu niektórych nowotworów

Mężczyźni, którzy piją kawę mogą doświadczyć niższego poziomu ryzyka rozwoju agresywnego raka prostaty. Ponadto, sugeruje się, że picie czterech lub więcej filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzonu macicy u kobiet o 25 procent w porównaniu z kobietami, które piły mniej niż jedną filiżankę dziennie. Naukowcy znaleźli również powiązania między regularnym piciem kawy a niższymi wskaźnikami zachorowań na raka wątroby, okrężnicy, piersi i odbytnicy.

Pozytywne korzyści dla wątroby

Oprócz obniżenia ryzyka zachorowania na raka wątroby, spożywanie kawy wiąże się z mniejszą zapadalnością na marskość wątroby, zwłaszcza alkoholową. Szereg badań wykazał odwrotną korelację pomiędzy zwiększonym spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem marskości wątroby.

Kawa może poprawić wydajność ćwiczeń

Przez lata udowadniano,z że kofeina odwadnia, co było jednym z głównych powodów, dla których eksperci fitness zalecali rezygnację z kawy przed i po treningu. Jednak najnowsze badania sugerują, że nawet duża dawka kofeiny (czyli 500 mg) nie odwadnia ćwiczących na tyle, by zakłócać ich trening. Co więcej, kawa pomaga zwalczać zmęczenie, dzięki czemu można ćwiczyć dłużej i osiągać lepsze wyniki sportowe.

Kawa ogranicza depresję

Wiele badań wykazało związek między piciem kawy a niższym poziomem depresji zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. W kilku badaniach, dane sugerowały odwrotną zależność pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem zachorowania na depresje.

Wady picia kawy

Potencjalne korzyści zdrowotne płynące z picia kawy to ekscytująca wiadomość, ale nie oznacza to, że więcej znaczy lepiej. Dla niektórych osób kawa w dużych dawkach może powodować drażliwość, nerwowość lub niepokój, a także wpływać na jakość snu i powodować bezsenność. U osób z nadciśnieniem tętniczym spożycie kawy może przejściowo podnosić ciśnienie krwi, choć nie dłużej niż na kilka godzin. Nie stwierdzono związku między piciem kawy a długotrwałym wzrostem ciśnienia krwi lub występowaniem chorób układu krążenia u pacjentów z istniejącym wcześniej nadciśnieniem.

Kofeina wpływa na każdą osobę inaczej, więc jeśli doświadczasz jakichkolwiek negatywnych skutków ubocznych, rozważ odpowiednie ograniczenie spożycia kawy. Dzienna dawka kofeiny uważana za bezpieczną to 400 mg i nie należy jej przekraczać.